top of page

KOOPERATÄ°FLER NEDÄ°R?

Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müÅŸterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir iÅŸletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluÅŸturduÄŸu özerk bir teÅŸkilattırlar. (Uluslararası Kooperatifler BirliÄŸi)
Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliÅŸtiren ve ticari iÅŸletmeler için temel saÄŸlayan özgün bir modele dayanmaktadırlar. Bu iÅŸletmeler aÅŸağıdaki özellikleri bünyesinde barındırırlar:

  • Ortakların sahipliÄŸi, ortaklarına hizmet etme ve ortaklarınca yönetilme

  • Kendi kendine yetme, kendi kendine sorumluluk, demokrasi, eÅŸitlik, adalet ve dayanışma birlik

  • Ä°lkelere dayalı iÅŸletmecilik:

1.Gönüllü ve açık üyelik
2.Ortakların demokratik kontrolü
3.Ortakların ekonomik katılımı
4.Özerklik ve bağımsızlık
5.EÄŸitim, öÄŸretim ve bilgilendirme
6.Kooperatifler arası işbirliği
7.Topluma karşı sorumluluk

KOOPERATÄ°FLER NELER YAPAR?


Kooperatifler tüm ülkelerde mevcuttur ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin edilmektedir. Birçok farklı biçimde ve tüm sektörlerde faaliyet göstermektedirler.
Kooperatifler; ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksulluÄŸun azaltılmasında etkin bir araçtırlar. Ayrıca birçoÄŸu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eÄŸitim, saÄŸlık, sigorta, kredi ve diÄŸer gerekli hizmetlere eriÅŸim saÄŸlamada önemli katkılarda bulunmaktadır.
Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek baÅŸlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma deÄŸer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli ÅŸekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.
Kooperatifler ayrıca küresel ekonomik fabrikada önemli bir diÅŸlidir. Ticaret hacimleri, geliÅŸen ve geliÅŸmekte olan ülkelerin gayrisafi yurtiçi milli hasıla rakamlarının % 3-10’u oluÅŸturmaktadır. Dünyanın en büyük 300 kooperatifine ait bilgilerin derlenmesiyle oluÅŸturulan ICA Kürsel-300 projesine göre 2008 yılında kooperatiflerin toplam ciroları 1,6 trilyon Dolar’a ulaÅŸmaktadır. Sadece bu 300 kooperatifin ciro toplamı, dünyanın 9. büyük ekonomisinin gayrisafi yurtiçi milli hasıla rakamıyla baÅŸa baÅŸtır.


KOOPERATÄ°FLER

  • Sürdürülebilir Bir Ä°ÅŸ Modelidir.

  • Yerel Ekonomileri Güçlendirir.

  • YaÅŸam Åžartlarını Ä°yileÅŸtirir.

  • Ä°nsanlara Sorumluluk Kazandırır.

  • Katılımcıdır.

KOOPERATÄ°F ETKÄ°

KOOPERATÄ°FLER TÜM DÜNYA GENELÄ°NDE YAKLAÅžIK
1 MÄ°LYAR ORTAÄžA SAHÄ°PTÄ°R.

DÜNYADAKÄ° EN BÜYÜK 300 KOOPERATÄ°FÄ°N 2008 YILI TOPLAM CÄ°ROSU
1,6 TRÄ°LYON DOLARDIR.

KOOPERATÄ°FLER YOKSULLUKTAN ÇIKIÅžIN YOLUDUR. KENDÄ°NE ÖZGÜ MODELLERÄ° Ä°LE; KADINLAR, YERLÄ° HALK VE DÄ°ÄžER ZAYIF GRUPLAR Ä°ÇÄ°N KARÅžILAÅžTIRMALI ÜSTÜNLÜK SAÄžLAR.

FÄ°NANSAL KOOPERATÄ°FLER YAKLAÅžIK 857 MÄ°LYON Ä°NSANA YA DA DÜNYA NÜFUSUNUN % 13’ÜNE HÄ°ZMET ETMEKTEDÄ°R. BU KOOPERATÄ°FLER, DAR GELÄ°RLÄ°LER Ä°ÇÄ°N -KÜRESEL OLARAK GÜNLÜK 2 DOLARLIK YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAÅžAYAN 80 MÄ°LYON MÜÅžTERÄ°YE HÄ°ZMET ETMEKTEDÄ°RLER.- EN BÜYÜK MÄ°KRO FÄ°NANS HÄ°ZMETÄ° SAÄžLAYICILARIDIR.

DÜNYA KREDÄ° BÄ°RLÄ°KLERÄ° KONSEYÄ° ÇATISI ALTINDA 49.000 KREDÄ° BÄ°RLİĞİ 96 ÜLKEDE177 MÄ°LYON ORTAÄžA HÄ°ZMET ETMEKTEDÄ°R.

KORE’DE SU ÜRÜNLERÄ°NÄ°N %70’Ä°NÄ°; BREZÄ°LYA’DA TARIMSAL ÜRÜNLERÄ°N %40’INI; BOLIVYA’DA TASARRUFLARIN %25’Ä°NÄ°; KOLOMBÄ°YA’DA SAÄžLIK SEKTÖRÜNÜN %25’Ä°NÄ°; SÄ°NGAPUR’DA PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN %55’Ä°NÄ°, DANÄ°MARKA’DA %35’Ä°NÄ° VE MACARÄ°STAN’DA %15’Ä°NÄ° KOOPERATÄ°FLER KARÅžILAMAKTADIR.

BANGLADEÅž’TE KIRSAL ELEKTRÄ°K KOOPERATÄ°FLERÄ° 28 MÄ°LYON Ä°NSANA HÄ°ZMET SAÄžLAMAKTADIR; ABD’DE 900 KIRSAL ELEKTRÄ°K KOOPERATÄ°FÄ° ÜLKEDE ELEKTRÄ°K DAÄžITIM HATLARININ NERDEYSE YARISINA SAHÄ°PTÄ°R VE 37 MÄ°LYON Ä°NSANA HÄ°ZMET ETMEKTEDÄ°RLER.

KOOPERATÄ°FLER KIRSAL KALKINMADA BÜYÜK BÄ°R ROL OYNARLAR TAHMÄ°NLERE GÖRE KÜRESEL TARIM ÜRÜNLERÄ°NÄ°N %50’SÄ°NÄ°N KOOPERATÄ°FLER ARACILIÄžIYLA PAZARLANMAKTADIR.

TARIMSAL KOOPERATÄ°FLER, EKONOMÄ°K ÜRETÄ°ME KADINLARIN DA KATILMALARINI TEÅžVÄ°K EDEREK GIDA ÜRETÄ°MÄ°NÄ°N VE KIRSAL KALKINMANIN ARTMASINI SAÄžLARLAR.
TARIMSAL KOOPERATÄ°FLER SÜRDÜRÜLEBÄ°LÄ°R TARIMSAL UYGULAMALAR KULLANIR VE GIDA GÜVENLİĞİNE KATKIDA BULUNUR.

KOOPERATÄ°FLER, KARÅžILIKLI SÄ°GORTA ŞİRKETLERÄ° ARACILIÄžIYLA SAÄžLIK SÄ°GORTASI, HAYAT SÄ°GORTASI, MÜLKÄ°YET/HASAR SÄ°GORTASI ÅžEKLÄ°NDE SOSYAL GÜVENCE SAÄžLARLAR.

bottom of page